چگونه یک مشاور مناسب پیدا کنیم؟


اجتماعی |

 

نازنین بختیاری_امروزه شرایط زندگی شهری و مشکلات پر پیچ و خم آن مثل مسائل مالی و اقتصادی، موضوعات سیاسی و همچنین درگیر شدن با دنیای مجازی و حجم گسترده اطلاعات و ارتباطات به وجود آمده از طریق آن، زمینه ساز مشکلات روحی و روانی بسیاری شده اند که در اغلب این موارد ما نمی توانیم به تنهایی از پس آن ها برآمده و برایشان راه حل های مناسبی پیدا کنیم؛ درنتیجه نیازمند کمک مشاوران و روان شناسان می شویم. همه ی ما وقتی دچار بیماری یا مشکلی در یکی از قسمت های بدنمان می شویم برای درمان به سراغ بهترین و ماهرترین پزشکان و متخصصان می رویم. طبیعی است برای درمان و حل کردن مشکلات روحی و روانشناختی خودمان نیز به دنبال بهترین روانشناسان و مشاوران بگردیم. اما از کجا باید یک مشاور و یا یک درمانگر خوب پیدا کنیم؟ چگونه باید یک مشاور مناسب که مهارت لازم برای حل مشکل ما را داشته و قابل اعتماد باشد بیابیم؟ در ادامه به این موضوع می پردازیم و چند راهکار برای آن مطرح می کنیم.

۱. از دوستان یا آشنایان معتبر و قابل اعتمادی که می شناسید پرس و جو کنید: خیلی به تبلیغات سایت ها و صفحه های مجازی خوش بین نباشید. زیرا هیچ گونه مقررات و نظارتی در این صفحات وجود ندارد. بنابراین هیچ تضمینی هم وجود نخواهد داشت که روانشناسان و درمانگران مجربی را معرفی کنند. در نتیجه بیشتر سعی کنید از تجربیات و اطلاعات افراد موثق اطرافتان بهره ببرید. خانواده و دوستان نزدیکتان که عموما قصد کمک و حمایت کردن از شما را دارند در این مواقع بهترین گزینه هستند. البته این نکته را هم در نظر بگیرید که اگر مشاور یا روانشناسی برای کسی سودمند و مفید واقع شده است، لزوما به این معنا نیست که حتما برای شما هم این گونه خواهد بود؛ به همین خاطر شما باید همه ی جوانب و ملاک های لازم دیگر را نیز بسنجید. 

۲. پرسیدن از متخصصین، گزینه ی دیگری برای پیدا کردن یک مشاور خوب است: اغلب افراد تحصیل کرده و متخصص مثل وکلا، حسابداران، پزشکان و دیگر رشته هایی که با آن ها در ارتباط هستید، افراد بسیاری را در سایر حوزه ها می شناسند و در بسیاری از موارد می توانند فرد مناسبی را به شما معرفی کنند. مطمئن باشید هنگام کمک گرفتن از آن ها نیازی نیست دلیل مراجعه خود به روانشناس را توضیح بدهید. جز در مواردی که خودتان می خواهید. 

۳. می توانید از منابع و امکاناتی که محل کارتان برای شما فراهم کرده است استفاده کنید: در بسیاری از شرکت ها، سازمان ها و ارگان ها، برای کمک و راهنمایی کارمندان و منابع انسانی خود با متخصصین بسیاری از حوزه های دیگر قرارداد می بندند که یکی از این حوزه ها عموما بهداشت روان است. روانشناسان و مشاورانی که از این طریق پیدا می کنید دو امتیاز بزرگ خواهند داشت. اولا حتما حداقل معیارهای لازم را داشته اند که شرکت با آن ها قرار داد بسته است، بنابراین توانمند هستند. دوما هزینه خدمات این افراد به نسبت دیگر همکارانشان کمتر است. رازداری یک اصل بسیار مهم برای هر روانشناس و درمانگری است در نتیجه به جز در موارد استثنا و نادر مشکلات و اطلاعات شما پیش مشاورتان محفوظ خواهد ماند و نیازی نیست برای این موضوع نگران باشید.

۴. مدارس و دانشگاه ها می توانند بسیار کمک کننده باشند: در اغلب مدارس، مشاوران مدرسه حضور دارند. همچنین در دانشگاه ها مراکز مشاوره، جزئی از خدمات امور دانشجویی هستند. شما می توانید از خود این افراد کمک بگیرید یا از آن ها بخواهید شما را به روانشناسان معتبری که می شناسند ارجاع بدهند. 

۵. شما می توانید از اینترنت هم استفاده کنید: در سایت های معتبر و سازمانی رزومه و مدارک بسیاری از روانشناسان و مشاوران مجرب وجود دارد. روانشناسانی می توانند در این سایت ها ثبت نام کنند که از حداقل مدارک و مستندات لازم برخوردار باشند. در نتیجه می توان به اطلاعات این سایت ها تا حد بسیار زیادی اعتماد کرد. به علاوه در بیشتر این سایت ها بخش پرسش و پاسخ و نظرات دیگران وجود دارد. شما می توانید در این قسمت ها نظرات و تجربیات افراد زیادی را مورد بررسی قرار داده و سپس تصمیم گیری کنید.

۶. نام روانشناسان مد نظر خود را در اینترنت جست و جو کنید: گاهی ممکن است در بررسی های خود چند نام بیشتر به گوشتان بخورد و دلتان بخواهد اطلاعات بیشتری از این افراد به دست بیاورید. شما با جست و جوی نام آن ها در اینترنت اطلاعات بسیاری به دست می آورید. اطلاعاتی مثل سوابق تحصیلی و دانشگاه هایی که در آن ها تحصیل کرده یا در آن ها تدریس کرده اند، سوابق کاری، کلینیک ها و مراکزی که در آن ها مشغول خدمت رسانی بوده اند، حوزه ی تخصصی آن ها، مثل گروه سنی که بیشتر کار می کنند یا مسائل و مشکلاتی که در آن ها مهارت و تجربه ی بیشتری دارند. خیلی از روانشناسان و مشاوران وب سایت های مخصوص به خود را دارند. گاهی در این وب سایت ها نکات بسیار کاربردی و مفیدی را می توانید درباره ی آن ها بیابید. البته لازم به ذکر است که اگر درباره ی فردی در اینترنت اطلاعاتی پیدا نکردید الزاما به معنای عدم تایید و رد وی نیست. زیرا اینترنت یکی از ابزارهای کمک کننده ی شما است. 

۷. شهرت و مدرک تحصیلی روانشناس شما همه ی آن چیزی نیست که به آن نیاز دارید: کاملا طبیعی است که دوست داشته باشید روانشناسی که به او رجوع می کنید خوش نام باشد و یا درباره ی مدرک تحصیلی مشاور یا روانشناس مورد نظرتان کنجکاو باشید. یا از او درباره ی مدرک تحصیلی اش بپرسید. او قطعا باید مدرک تحصیلی معتبر در حوزه ی مرتبط داشته باشد و همچنین از مجوزهای لازم نیز برخوردار باشد. اما این نکته بسیار قابل توجه است که خودتان را صرفا محدود به شهرت افراد و یا نام دانشگاه آنان نکنید. ممکن است فردی در یک دانشگاه بنام تحصیل کرده و یا بسیار خوش نام و مشهور باشد، اما فرد مناسبی برای حل مشکل شما نباشد. به خصوص امروزه که افراد می توانند به کمک شبکه های مجازی با اندک اطلاعاتی خیلی زود برسر زبان ها بیفتند و شهرت کسب کنند. باید به این نکته بیشتر توجه کرد. 

۸. از سمینارها و جلسات گروهی بهره ببرید: شما می توانید به صورت های مجازی یا حضوری در این جلسات و همایش ها با هزینه ای کمتر از هزینه های درمان انفرادی شرکت کنید. در این برنامه ها علاوه بر اینکه می توانید با هزینه ای مناسب درباره ی مشکلات خود اطلاعات مفید و کاربردی به دست آورید، می توانید دامنه ی ارتباطی خود را گسترش داده و از روانشناسان و مشاوران مختلف نکات جالبی را متوجه بشوید. مثل نحوه ی برخورد و شیوه ی درمان، تخصص و مدرک تحصیلی، میزان اطلاعاتشان و …

۹. به جلسه ی اول درمان خود توجه کنید: در جلسه ی اول مشاوره و درمان به آشنایی درمانگر و مراجع با یکدیگر و شکل گیری ارتباط مناسب بین آن ها پرداخته می شود. مشاور از شما سوالات مختلفی می پرسد تا اطلاعات لازم درباره ی شما را به دستبیاورد. شما نیز باید در جلسه ی اول سوالاتی که برایتان مطرح است را بپرسید تا در ادامه ی فرایند درمان دچار مشکل نشوید. موضوعاتی از قبیل تعداد جلسات لازم، هزینه ی جلسات، روزهای تشکیل شدن جلسات، شیوه هایی که می توانید در صورت لزوم از طریق آن ها در سایر روزها با مشاور خود تماس برقرار کنید و …

سعی کنید به مشاور خود اعتماد کنید و از همان ابتدا با او صادق باشید تا او نیز بتواند به بهترین شکل ممکن مسئله ی شما را درک کند و راه حل های مناسب را به شما ارائه کند.شاید به نظرتان پیدا کردن یک مشاور و یا یک روانشناس خوب و مناسب کار سختی است و زمان زیادی از شما می گیرد، اما مطمئن باشید روان شما نیز مانند هر یک از اعضای بدنتان بسیار ارزشمند بوده و نیاز به یک مشاور و روانشناس مجرب و متخصص دارد.