نگاهی به جشنواره های روستایی استان در نوروز
یاددداشت اول |
در سال های اخیر به دلایل متعدد که در اینجا مجال بحث ندارد ارزش هایروستایی نسبت به سال های پیش، بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. سکونتگاه های روستایی به عنوان اقامتگاه هایی سالم و ارزان این روزهابسیار مورد توجه است.
نوروز امسال بیست و شش جشنواره در مناطق روستایی استان براینمایش آداب و رسوم، بازیهای بومی و محلی، صنایع دستی، موسیقیمحلی و نیز توانمندی فرهنگی و اقتصادی روستاهای استان برگزار شد.متولی برگزاری جشنوارهها دهیار، اعضای شورا و فعالان اجتماعی روستاو بخشداری و اداره کل امور روستایی و شوراهای استانداری گلستان نیزبه عنوان نهاد ناظر و هماهنگ کننده فعال بودند. البته این جشنوارهها بامصوبه ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا استان در فضای باز و با رعایتموارد بهداشتی از جمله ضدعفونی محل و چینش صندلیها و تایید برالزام استفاده از ماسک برای افراد برگزار شد و با وجود اطلاع رسانیناکافی، مورد استقبال گردشگران و مسافران و اهالی استان قرار گرفت کهالبته جای تقدیر و تشکر دارد. علاوه بر نشاط و شادابی که ارمغان اینجشنواره ها بود روستاییان و عشایر استان توانستند محصولات تولیدیخود را اعم از محصولات کشاورزی یا غذاهای سنتی به فروش برسانند واز این طریق برای آنها در نوروز به نوعی درآمدزایی هم شد. اگر درسالهای آینده برای این منظور به شیوه ی درستی اطلاع رسانی انجامشود، ضریب ماندگاری گردشگران در شهرهای مختلف استان به یقینافزایش می یابد و همچنین به توسعه اقتصادی و اجتماعی مناطقروستایی و عشایری به صورت قابل ملاحظه ای کمک میکند. در حالحاضر با وجود تقاضای بسیار اهالی شهرهای استان و دیگر استانهابرای اقامت در روستاها متاسفانه به جز چند مورد انگشت شمار امکاناتو تجهیزات اقامتی برای گردشگران فراهم نیست و بدون شک اداره کلامور روستایی استانداری در این مسیر راه دشوار و پرزحمتی در پیشدارد. در صورت تحقق این مهم، مسافران رغبت بیشتری به اتراق درروستاهای استان خواهند داشت و اقتصاد روستاهای استان جهشی قابلتوجه خواهد داشت.
هم اکنون بسیاری از روستاهای دوردست استان به دلایلی همچون جمعیتاندک روستا و پایین بودن کیفیت زندگی، پایین بودن کیفیت سکونتگاه هایروستایی، فاصله دور روستا از شهر، عدم وجود راه دسترسی مناسب، بامشکلات فراوانی در زمینه آموزشی، بهدا شتی و درمانی، خدماتی و ... روبرو هستند توجه و تامین این روستاها باید در اولویت طرح های توسعهای استانداری قرار گیرد. به نظر می رسد برای غلبه بر مسائل اقتصادی- اجتماعی پیش روی روستاهای استان، رویکرد کارآفرینی به عنوان یکی ازراهبردهای مهم توسعه ی روستایی و اشتغال زایی بسیار کارگشاست.آفرینش فرصت های جدید اشتغال و کسب درآمد، نقش موثری در بهبودوضع اقتصادی و معیشتی روستاها دارد. کارآفرینی با توانمندسازی وظرفیت سازی در مناطق روستایی زمینه را برای فعالیت ها و تنوع بخشیبه درآمد در تولیدات کشاورزی و غیر کشاورزی، افزایش زیرساخت هایاجتماعی، افزایش کیفیت نیروی انسانی، توسعه آموزش و توسعه تکنولوژیدر جوامع روستایی فراهم می کند.