وقت، غنیمت شمار
یاددداشت اول |
■با مسوولیت سردبیر
وقت گرانبهاترین سرمایه ی زندگی است که خداوند بزرگ در اختیار آدمیان نهاده است. فرصتها چونان ابر شتابان در گذرند و تباه کردن و ضایع کردن فرصت عمر، انسان را پشیمان و حسرت زده خواهد کرد و آدمی که وقتش را بیهوده می گذراند خود را سرانجام ملامت خواهد کرد. دیل کارنگی در کتاب راز کامیابی می نویسد: لازم نیست برای نیل به کامیابی حتما فرصت هایی برای خود بیافرینیم. کافی است همین که فرصتی به دست آمد آن را تشخیص دهیم و از آن استفاده کنیم.
عزیز الدین نسفی از عرفای برجسته ی قرن هفتم هجری درباره استفاده از فرصت ها چنین می نویسد:
«ای درویش! حیات را به غنیمت دار و صحت را به غنیمت دار و جوانی به غنیمت دار و جمعیت و فراغت را به غنیمت دار و یاران موافق را و دوستان مشفق را به غنیمت دار که هر یکی نعمتی عظیم اند و مردم از این نعمت ها غافل اند و هر که نعمت نشناسد از آن نعمت برخورداری نیابد و این نعمت ها هیچ بقا و ثبات ندارند، اگر در نیابی خواهند گذشت و چون بگذرد، هر چند پشیمانی خوری، سود ندارد. امروز که داری، به غنیمت دار.از مهم ترین عواملی که موجب تضییع و از دست رفتن وقت و اسراف در عمر گرانمایه است پرداختن به کارها و سخنان بیهوده و بی ثمر است.
اموری که آن را در اخلاق اسلامی لایعنی می خوانند.
پیامبر مکرم اسلام میفرماید:
اعظمُ الناس قدراً مَن تَرک ما لایَعنیه
به این معنی که ارجمندترین مردم کسی است که کارهای بی فایده را ترک کند.
بنابراین پرهیز از سخنان بیهوده و بی ثمر نیز مانع اتلاف وقت ارزشمند می شود و خداوند که می فرماید: خلق الانسان و علمه البیان نعمت بزرگ سخن گفتن را به انسان بخشیده است تا از آن به بهترین شیوه در راه تکامل و بالندگی بهره ببرد. کسانی که سرمایه ی گرانبهای عمر را از دست می دهند و در برابر آن چیزی به دست نمی آورند همیشه خود را ملامت می کنند و دچار اندوه می شوند.
شیخ بهایی می گوید:
وقت غنیمت شمار
ورنه چو فرصت نماند
ناله که را داشت سود
آه کی آمد به کار