مقبولیت مردمی در انتخابات


یادداشت |

 

■  شکور زیرک

پس از رد صلاحیت نامزدهای اصلاح طلب از سوی شورای نگهبان، جبهه اصلاحات بیانیه صادرکرد و عنوان نمود که نامزدی برای معرفی به مردم نداریم.

بیانیه اخیر جبهه اصلاحات ایران از دو منظر قابل تحلیل است.  شاید زاویه دید جریان اصلاحات این باشد که عدم معرفی نامزد به مردم ( با وجود اینکه همتی و مهر علیزاده سعی در جلب نظر جریان اصلاحات دارند) به نوعی اعتراض به تصمیم شورای نگهبان است و با این روند شاید شورای نگهبان، قدری به خود آید و در بررسی صلاحیت در دوره های آتی، منصفانه تصمیم بگیرد، صرفا نامزد یک سلیقه را تایید نکند، سلائق دیگر را تائید و در معرض افکار عمومی قرار دهد.  بعد بعدی بیانیه، نگاه و برداشت مخالفان جریان اصلاحات است. مخالفان و منتقدین جریان اصلاحات چنین تصور می کنند که عدم معرفی نامزد از سوی این جریان به مردم، به این جهت است که رهبران جریان اصلاحات به این باور رسیده اند که در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شکست می خورند؛  بنابراین برای فرار از شکست، نامزدی به مردم معرفی نمی کنند. اگر بنا باشد به نتیجه تصمیم جبهه اصلاحات بیاندیشیم، واضح است در صورت کناره گیری جریان اصلاحات و عدم مشارکت فعال و هدفمند(عدم  حمایت از همتی و یا مهر علیزاده) جناح رقیب پیروز می شود. به عبارتی نتیجه تصمیم جبهه اصلاحات، پیروزی جریان اصول گرا ست با مشارکت حداقلی مردم. با چنین نتیجه ای،  چگونه جبهه اصلاحات چنین تصمیمی گرفته است؟

اگر بنا باشد که برداشت مخالفان جریان اصلاحات را بررسی کنیم، وقایع و اتفاقات پیرامون نشان می دهد  جریان اصلاحات حتی با نامزد ذخیره و نیمکت نشین یعنی همتی هم احتمالا می تواند رقیب خود را شکست دهد. واضح است که جناح اصول گرا، بر مبنای پیروزی در انتخابات اقدام و عمل می کند و هوادار و کمک رسان بسیاری هم به خدمت گرفته است ولی آنچه جریان اصول گرا را آسیب پذیر کرده و آنچه به جریان اصلاحات قوت می بخشد، مقوله ای به نام مقبولیت مردمی است. به نظر می رسد علی رغم ضعف های دولت روحانی و ناتوانی دولت تدبیر در برآورده کردن خواسته های اساسی مردم، باز هم می تواند بخش زیادی از افکار عمومی را با خود همراه کند.  توانایی جذب آرای مردم از سوی جریان اصلاحات نکته ای که صدا و سیما به خوبی به آن پی برده است و نشانه آن پخش نکردن فیلم تبلیغاتی همتی از صدا و سیماست.  ترس جریان اصول گرا از مقبولیت جریان اصلاح طلب در بین مردم و بررسی نتیجه عدم مشارکت هدفمند اصلاح طلبان در انتخابات، مولفه هایی هستند که در صورت پرداختن به آنها، ممکن است تصمیم اخیر جبهه اصلاحات تغییر کند.

 

■  روزنامه نگار

کارشناس ارشد علوم سیاسی