کشاورزی در استان اقتصاد ی نیست


یاددداشت اول |

 

■  با مسوولیت سردبیر

حفر بی رویه چاه های عمیق و نیمه عمیق و برداشت بیش از اندازه از آب های زیرزمینی در استان گلستان مشکلات بسیاری را برای کشاورزان منطقه  به وجود آورده است.
کم شدن و خشک شدن آب بسیاری از قنات ها ، پیشروی آب شور در چاه های آب شیرین، خشک شدن چشمه های آب شیرین و خالی شدن مخزن آب زیرزمینی موجب شده امروز دیگر کشاورزی در استان اقتصادی نباشد. 
با توجه به رشد جمعیت شهری و روستایی، افزایش مصرف آب طبیعی است. برداشت آب های زیرزمینی در استان روند نگران کننده ای دارد  که ادامه آن مشکلات جدی را برای منابع آب به وجود می آورد.
در حال حاضر خشک‌سالی‌ سطح آب‌های زیرزمینی را  بیش از پیش کاهش داده است و حفر چاه‌های متعدد، عدم کنترل هرزآب‌ها و فقدان الگوی صحیح مصرف و از همه مهم تر نبود مدیریت با تدبیر و آگاه و با برنامه در این خصوص نگرانی ها را افزایش داده است. در صورتی که الزامات مدیریت منابع آب به خصوص در بخش کشاورزی رعایت نشود با کاهش تولیدات کشاورزی و به صرفه نبودن آن باید منتظر آسیب های بیشتر و همه جانبه تری باشیم از جمله مهاجرت روستاییان بـه شـهرها، بالارفتن نرخ بيكاری و عواقب و تبعات دیگر آن که اجتناب ناپذیر خواهد بود.
چاره ای نداریم جز اینکه بـرای تـأمين بخشی از نيازها،  به دنبال منابع آبی جديد باشیم. منابع آب غيرمتعارف پتانسيل مناسبی است. در صورتی که بتوانیم از منابع آبی غیر متعارف  برای مصـارفی كه امكان استفاده از اين آبها را دارند بهره ببریم می توانیم تا حدودی  از فشـار واردشـده بـر منـابع آبی کم کنیم. 
متاسفانه مدیران نا آگاه در سال های اخیر با اصرار و پافشاری بر تولید محصولات استراتژیکی چون گندم  که بسیار آب بر است  و با آزاد گذاشتن کشت برنج در استان ضربه‌های اساسی به منابع آبی استان زدند که غیر قابل جبران است امروزتنها راه برون رفت ما از این بحران این است که تا جایی که می توانیم سهم کشاورزی را از آب مصرفی استان کاهش دهیم در غیر این صورت درنجات منابع آبی استان توفیقی نخواهیم داشت.

پ