غفلت گلستان از کشت فرا سرزمینی


گزارش |

 

کارشناسان می‌گویند یکی از راهکارهای نجات اقلیم گلستان در شرایطی که اقتصاد کشاورزی آن با بحران خشک‌سالی روبه‌رو است، استفاده از ظرفیت کشت فرا سرزمینی به خصوص در قزاقستان است. به گزارش مهر، بحران‌های اقلیمی و تغییرات آب و هوایی که کشور ما را دچار کرده، تأثیر مستقیم بر اقتصاد کشاورزی محور گلستان گذاشته است به‌گونه‌ای که نبود آب و دسترسی دشوار به منابع آبی باعث شده سرنوشت حدود دو میلیون نفر در استان و اشتغال و آینده آن‌ها به خطر بیفتد. گرچه طی دو سال گذشته بارندگی‌های پیاپی نوید روزهای پرآب در سال‌های آینده را می‌داد اما اکنون کارشناسان می‌گویند گلستان خشک‌ترین روزهای خود را طی نیم‌قرن اخیر تجربه می‌کند. کارشناسان می‌گویند به‌جای اصرار بر کشاورزی پرمصرف و کم بازده در استان می‌توان از ظرفیت کشورهای مجاور بهره برد. قزاقستان، جدی‌ترین پیشنهاد همکاری برای توسعه روابط تجاری به‌خصوص در بخش کشاورزی با ایران است. کشوری پهناور با کشاورزی پربازده که هم‌اکنون نیز ایران مشتری گندم و دام آن است. کشوری که هزینه تولید آن ارزان بوده و راه‌های ارتباطی آن به گلستان و ایران هم افزایش و بهبودیافته است. راه‌آهن اینچه برون که ایران را به آسیای شرقی متصل کرده و اکنون به ریل عریض هم مجهز شده، توسعه پروازهای گرگان و آکتائو و قزاق‌های ساکن گلستان، همه ظرفیت‌هایی است که می‌تواند توسعه روابط تجاری به‌خصوص در بخش کشاورزی و دامداری با قزاقستان را همراه داشته باشد.

 

قزاقستان فرصتی برای کشت فراسرزمینی

استاندار گلستان گفت: کشور قزاقستان از ۲۲۲ میلیون هکتار اراضی کشاورزی برخوردار است و لذا محیط مناسبی برای کشت فرا سرزمینی استان محسوب می‌شود؛ این در حالی است که گلستان دارای ۷۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی است.هادی حق‌شناس با بیان اینکه قزاقستان باوجود تحریم‌ها، به توسعه روابط و همکاری‌های همه‌جانبه با ایران توجه دارد، این کشور را ظرفیت خوبی برای انجام همکاری‌های کشاورزی برشمرد. استاندار گلستان تأکید کرد: در شرایط کنونی که بحران اقتصادی و اقلیمی بر کشاورزی ما تأثیر گذاشته می‌توان از ظرفیت قزاقستان برای کشاورزی بهره برد و در کنار آن ظرفیت‌های دیگر کشورها که با اقلیم کنونی ما سازگار باشد را فعال ساخت. وی حفظ ذخایر آبی و خاکی و کاهش هزینه‌های تولید را از مزایای این برنامه اقتصادی عنوان کرد. حق‌شناس تأکید کرد: پرواز گرگان به آکتائو و تداوم آن‌که تاکنون ۳ پرواز موفقیت‌آمیز و با استقبال مناسب داشته و اصلاح ریل عریض در راه‌آهن ایران- ترکمنستان - قزاقستان فرصتی بی‌نظیر برای حضور گلستان در تجارت با کشورهای عضو پیمان اوراسیا است. وی همچنین اعلام کرد: بر اساس گزارش سازمان نقشه‌برداری، حدود ۲۰ درصد از مساحت استان گلستان در بخش‌های مختلف فرونشست داشته که حداکثر آن ۲۲ سانتی‌متر در سال بوده است. حق‌شناس علت اصلی فرونشست در این استان را برداشت آب به ‌ویژه از چاه‌های عمیق عنوان کرد و ادامه داد: بین ۱۵ تا ۱۷ هزار چاه غیرمجاز در سطح استان قرار دارد که شرکت آب منطقه‌ای باید نسبت به بستن آن اقدام کند.

 

کشت فراسرزمینی یک ضرورت اقتصادی است

یک کارشناس کشاورزی، کشت فرا سرزمینی را یک ضرورت اقتصادی و اجتماعی دانست و با تاکید بر اینکه این روش اشتغال برون مرزی و درآمدهای ارزی را افزایش می‌دهد، گفت: این کشت با هدف کاهش فشار بر منابع داخلی به دلیل کمبود آب‌وخاک و همچنین ایجاد اشتغال برون‌مرزی برای جوانان فارغ‌التحصیل کشاورزی باید موردتوجه قرار گیرد.

رحمان چراغعلی با بیان اینکه استان گلستان به‌شدت در مضیقه تأمین آب و مواجهه با پدیده شور شدن زمین‌های خود است، افزود: از طرفی افزایش جمعیت مصرف‌کننده مواد غذایی هم فشار مضاعفی به منابع پایه آورده است، در حقیقت اگر بخشی از نیازهای استان از طریق کشت فراسرزمینی تأمین شود می‌توان بخشی از فشار وارده را کاهش داد. مدیرعامل اسبق سازمان تعاون روستایی کشور ادامه داد: برای استفاده از این ظرفیت می‌توان با تشکیل تشکل‌های کوچک (تعاونی‌ها و شرکت‌های سهامی و غیره) با حمایت سازمان‌های دولتی اقدام کرد. این کارشناس حوزه کشاورزی با تأکید بر اینکه برای عملی شدن این مهم، آگاهی و اطلاع کامل استفاده‌کنندگان یا متقاضیان این طرح از قوانین حقوقی و تجاری و مالکان کشورهای مورد هدف بسیار حائز اهمیت است، اضافه کرد: تضمین سرمایه‌های سرمایه‌گذار طرف ایرانی توسط ارگان‌های ذی‌ربط و تضمین خرید محصولات تولیدی کشاورزان ایرانی در کشور مورد هدف از جمله مواردی است که باید موردتوجه قرار گیرد. چراغعلی متذکر شد: راه‌اندازیواحد (اداره) در معرفی این فرصت و همچنین جذب متقاضیان در حوزه معاونت اقتصادی استانداری می‌تواند به معرفی بیش‌ازپیش این ظرفیت کمک کند. وی گفت: برای توسعه کشت فراسرزمینی و استقبال از تولید محصولات با آب‌بری بالا در کشورهای هدف، در کنار حمایت‌های دولتی نیازمند توسعه مراودات اقتصادی و سیاسی با این کشورها از طریق رایزنان اقتصادی هستیم.