خشکسالی چالش بزرگ کشاورزی


خبر |

 

تغییر اقلیم و به دنبال آن خشکسالی در سال

وی با اشاره به افت بی‌سابقه سطح آب‌های زیرزمینی در استان، گفت: در حال حاضر شاهد کاهش ۲۰ درصدی ذخیره آب‌های زیرزمینی در استان هستیم. معاون حفاظت و بهره‌برداری آب منطقه‌ای گلستان با اشاره به اینکه سال گذشته رواناب ورودی به سدهای استان بیش از ۵۰ درصد کاهش داشت، تصریح کرد: کاهش ذخیره آب سدها باعث شد که نتوانیم همانند سال‌های گذشته آب را در اختیار کشاورزان قرار دهیم. باوجود شرایط خشکسالی کم‌سابقه اما موفق شدیم سال گذشته حدود ۱۰۰ میلیون مترمکعب آب را برای ۲۲ هزار هکتار اراضی کشاورزی و ۲ هزار هکتار از مزارع پرورش ماهی تأمین کنیم.

تیموری با اشاره به مشکلات کشاورزان در اطراف سد وشمگیر، گفت: بهار و تابستان امسال در سد وشمگیر با کمبود شدید آب مواجه بودیم و با این شرایط نیز کشاورزان در سطح ۲ هزار هکتار اقدام به کشت بهاره کردند که البته با توجه به شرایط خشکسالی و تأمین شدن آب کافی، با مشکل روبه‌رو شدند. معاون حفاظت و بهره‌برداری آب منطقه‌ای گلستان با بیان اینکه در استان ما عدم تناسبی در زمان ریزش‌های جوی و نیاز آبی وجود دارد، گفت: ریزش‌های جوی در گلستان معمولاً از پاییز شروع می‌شود و زمستان به اوج خود می‌رسد و تا فروردین و گاها اردیبهشت ادامه پیدا می‌کند اما نیاز آبی ما در بخش کشاورزی از اواخر خرداد شروع می‌شود و تا پایان شهریور ادامه پیدا می‌کند. تیموری بیان کرد: در حال حاضر در استان ۱۴ سد بزرگ و ۸۰ سد مخزنی کوچک برای ذخیره آب و استفاده از آن در زمان نیاز ایجاد شده و سدهای دیگری نیز در دست ساخت و مطالعه است. وی خاطرنشان کرد: آبیاری اراضی مستعد کشاورزی در استان با روش‌های متداول آبیاری کنونی، پنج و نیم میلیارد مترمکعب آب می‌خواهد درحالی‌که کل پتانسیل آبی در استان ما، دو و نیم میلیارد مترمکعب است. معاون حفاظت و بهره‌برداری آب منطقه‌ای گلستان تأکید کرد: تنها راه ما، مدیریت مصرف آب با اصلاح روش‌های آبیاری، افزایش راندمان انتقال آب، توجه به زمان مناسب آبیاری و الگوی کشت مناسب است. رئیس اداره پنبه و دانه‌های روغنی جهاد کشاورزی گلستان هم گفت: مهم‌ترین محصول تابستانه در استان پنبه است که با توجه به اشتغال‌زایی و تناوب زراعی خوبی که دارد، باید موردحمایت قرار گیرد. امسال سال استثنایی را در کم‌آبی و کم‌بارشی و افزایش دمای هوا پشت سر گذاشتیم و این مسئله کشت پنبه را با چالش روبه‌رو کرد. طی دو سه سال اخیر پنبه مورد توجه کشاورزان استان قرار گرفته بود، به‌طوری‌که سطح زیر کشت این محصول از ۱۰ هزار به ۲۲ هزار هکتار افزایش یافت. علی موسی خانی بیان کرد: در تابستان امسال پیش‌بینی می‌شد بین ۲۵ تا ۳۰ هزار هکتار پنبه در استان کشت شود و برنامه‌ریزی‌های لازم برای تهیه بذر و کود انجام گرفت اما با توجه به شرایط خشکسالی، تنها در سطح ۱۸ هزار هکتار پنبه کشت شد که در همین سطح نیز کشاورزان با عملکرد خوبی روبه‌رو نبودند. رئیس اداره پنبه و دانه‌های روغنی جهاد کشاورزی گلستان خاطرنشان کرد: با توجه به تغییرات اقلیمی می‌توان محصولاتی نظیر پنبه، آفتابگردان، سورگن و کنجد را جایگزین محصولات پرآب طلب کرد. کشاورزی حفاظتی و استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری هم از دیگر راه‌هایی است که می‌توان با آن مصرف آب را مدیریت کرد.

موسی خانی گفت: امسال علاوه بر موضوع خشکسالی، گرمای هوا نیز باعث افزایش جمعیت آفات مکنده در مزارع پنبه و سویا شده بود و این موضوع نیز خسارت‌هایی به کشاورزان وارد کرد. وی با اشاره به برخی اقدامات در مواجهه با تغییرات اقلیمی، خاطرنشان کرد: در سال‌های اخیر با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی استان سعی شد ارقامی را معرفی کنیم که زود رس باشند که این موضوع منجر به استفاده کمتر از سم و آب می‌شود. مدیر آب‌وخاک جهاد کشاورزی گلستان هم گفت: استان گلستان از نظر تقاضا برای سیستم‌های نوین آبیاری رتبه اول کشور را دارد و در حال حاضر ۱۲ هزار هکتار در صف قرار دارند و منتظر اعتبار هستند. سید محسن کیاحسینی افزود: سال گذشته ۵ هزار و ۳۰۰ هکتار از اراضی استان مجهز به سیستم نوین آبیاری شد و امسال هم برنامه‌ریزی برای ۱۵ هزار هکتار انجام شده که تاکنون ۱۵۰۰ هکتار آن اجرایی شده است. کیاحسینی تأکید کرد: سال گذشته اعتبارات این بخش به‌صورت نقل از صندوق ذخیره ارزی اختصاص می‌یافت اما امسال پرداخت نقدی نداریم و اعتبارات به شکل اوراق است. مدیر آب‌وخاک جهاد کشاورزی گلستان تصریح کرد: میزان تسهیلات بلاعوض در نظر گرفته شده به ازای هر هکتار آبیاری قطره‌ای ۴۰ میلیون تومان، بارانی ۳۵ میلیون تومان، تیپ ۳۰ میلیون تومان و برای انتقال آب نیز ۱۵ میلیون تومان است. وی تأکید کرد: کشاورزان توجه داشته باشند که هرچه طرح‌ها بزرگ‌تر باشد، هزینه‌های آنها در هکتار کمتر می‌شود. مدیر آب‌وخاک جهاد کشاورزی گلستان بیان کرد: در سال جاری پیش‌بینی می‌کنیم در استان دو تا سه برابر میزان مصوب، تخصیص اعتبار داشته باشیم.