بحران آب و بی توجهی به خاک


خبر |

 

رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان گفت: دانشگاه‌های گلستان، نیازمند ایجاد امکانات و زیرساخت‌های بیشتر برای فراهم کردن زمینه آموزش افراد متخصص هستند.علی نجفی نژاد در گفتگو با مهر اظهار کرد: گلستان سهم قابل توجهی در تامین امنیت غذایی کشور داشته به طوری که در بسیاری از محصولات استراتژیک جزو چند استان اول، دوم و سوم کشور است.رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان افزود: هم اکنون استان در زمینه تولید گندم، کلزا، دانه‌های روغنی و پنبه سرآمد بوده و سهم قابل توجهی از تولید این محصولات را در کشور به خود اختصاص داده است.نجفی نژاد ادامه داد: گلستان از جمله استان‌های با ظرفیت‌های کشاورزی بوده و بخش قابل توجهی از فعالیت‌های تولیدی و اقتصادی در این راستا است و لازم است که توجه و حمایت بیشتری از این بخش شود. وی اضافه کرد: این حجم از کار و تولید در حوزه کشاورزی در استان، طبیعتاً آثار و تبعات زیست محیطی زیادی را در بر دارد و برای اینکه بتوانیم محیط زیست پایدارتری را شاهد باشیم، باید به حفظ و نگهداری این منابع هم توجه کنیم. رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با بیان اینکه در حال حاضر در استان با بحران آب مواجه هستیم، تصریح کرد: بخش قابل توجهی از منابع آب‌های زیرزمینی به استان صرف تولید در حوزه کشاورزی می‌شود، پس باید به گونه‌ای این منابع جبران شود تا در درازمدت با بحران روبرو نشویم. نجفی نژاد ابراز کرد: استانی که ماموریت تامین امنیت غذایی کشور را بر دوش می‌کشد، نیازمند توجه جدی در بحث آب، اعتبارات، اجرای سیاست گذاری‌های درست و سرمایه گذاری مناسب برای پیشرفت است.وی گفت: به هرحال در کشور موضوع آب و چالش‌های اجتماعی به مرزهای نامناسبی نزدیک می‌شود، طبیعتاً اگر فکری نکنیم و برنامه‌ریزی درستی در این حوزه‌ها نشود، در آینده، استان هم با این چالش‌ها مواجه می‌شود.

 

بهره برداری بیش از اندازه خاک تهدید جدی گلستان

رئیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با اشاره به بهره برداری بیش از اندازه از خاک گفت: خاک یکی از سرمایه اساسی تولیدات کشاورزی بوده که به دلیل بهره برداری بیش از اندازه از آن به شدت تهدید می‌شود، هم اکنون مواد آلی خاک استان به شدت کاهش یافته است. نجفی نژاد افزود: اگر درباره موضوع خاک، مدیریت صحیح و درستی انجام نشود در آینده با بحران‌های بیشتری روبرو می‌شویم. وی ادامه داد: دانشگاهیان انتظار دارند، رئیس‌جمهور توجه ویژه‌ای را به برنامه‌های عملیاتی استان داشته و اقدامات مناسبی را برای زیرساخت‌های تولید کشاورزی گلستان برای تامین امنیت غذایی کشور داشته باشد. نجفی نژاد بیان کرد: گلستان دارای طرح‌های کلان و نیمه کلان زیادی است که طبیعتاً باید برای راه اندازی سریع‌تر آنها اقدام شود. وی اضافه کرد: همچنین باید افق‌های جدیدی طراحی شده تا مردم استان بتوانند در فرآیند توسعه کشور نقش قابل توجهی داشته باشند، ضمن اینکه منابع و زیرساخت‌ها کمتر دچار تهدید و مشکل شوند.

 

دانشگاههای گلستان نیازمند توجه بیشتر دولت است

نجفی نژاد گفت: دانشگاه‌های گلستان به ویژه آن‌هایی که در حال رشد و توسعه بوده، نیازمند ایجاد امکانات و زیرساخت‌های بیشتری برای فراهم ساختن آموزش دانشجویان هستند. وی به برخی از پروژه‌های نیمه تمام دانشگاه‌ها اشاره کرد و ابراز کرد: برخی از دانشگاه‌ها دارای پروژه‌های نیمه تمام هستند که نیازمند تامین اعتبار و توجه بیشتر است. رئیس دانشگاه علوم کشاورزی گرگان افزود: برخی پروژه‌ها دارای پیشرفت‌های خوبی بوده و اگر اعتبار لازم به آنها اختصاص یابد، ظرف ۶ ماه تا یکسال آینده به اتمام می‌رسد.

 

توجه به ساخت خوابگاههای دانشجویی

وی احداث خوابگاه برای دانشگاه‌های تازه تاسیس را یکی دیگر از نیازهای استان عنوان کرد و افزود: دانشگاه‌ها در شرایطی تاسیس شده‌اند که فرصت جذب اعتبارات لازم، برای ایجاد امکانات و احداث خوابگاه برای آنها فراهم نشده است.نجفی نژاد عنوان کرد: امیدواریم با توجه دولت، اعتبارات لازم برای احداث خوابگاه‌های دانشجویی، دانشگاه‌های رو به پیشرفت و جوان که دارای زیرساخت‌های محدودتری هستند، فراهم شود تا دانشجویان در شرایط بهتری تحصیل کنند و دغدغه اسکان نداشته باشند. رئیس دانشگاه علوم کشاورزی گرگان با بیان اینکه دانشگاه‌ها باید در اتاق فکرها و مراکز تصمیم سازی نقش موثرتری را ایفا کنند، گفت: با این کار دانشگاهیان می‌توانند نقش فعال‌تری را در سطوح استانی و ملی داشته باشند و هم اینکه مسئولان می‌توانند از ظرفیت اساتید خبره و نظرات کارشناسی آنها در تصمیم گیری ها و تصمیم سازی ها بهره‌مند شوند. وی با اشاره به موضوع اعتبارات پژوهشی افزود: اختصاص اعتبارات برای کارهای پژوهشی به دانشگاه‌ها، یکی از بحث‌هایی است که طی سه الی چهار گذشته مطرح بوده است. وی اضافه کرد: قرار بوده تا سهم تحقیقات از «gdp» کشور نزدیک به سه درصد برسد، ولی متاسفانه از نیم درصد بیشتر نشده و این در حالی است که سهم اعتبارات پژوهشی بر اساس قوانین بالادستی مصوب، باید رشد مناسبی داشته باشد تا پژوهش‌ها کامل‌تر و موثرتر عملیاتی شوند.