ساختارخدمات شهری مناسب نیست
یادداشت |
سردبیر- سبک زندگی همه ما بیش از هر چیز بستگی به میزان برخورداری از امکانات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دارد. محیط اجتماعی نامناسب و کم برخوردار و نـابرابری در توزیـع فرصـت هـا و امکانـات موجب می شود بخش بزرگی از شهروندان ازسبک زندگی و منزلت اجتماعی مناسب بی بهره باشند. حال سوال این است که آیـا سـبک زنـدگی شـهروندان استان تا این دوره از فعالیت شوراها، با توجه به خدمات و تسهیلاتی که به آنها ارائـه شده، تا چه اندازه ارتقا یافته است؟ آیا زندگی شهروندان هنوز تابع الگوهای سنتی است یا به سمت شیوه های مدرن در حال تغییر و تحول است؟
شهروندان در شهرهای مختلف استان تا چه اندازه ای از امکانات رفاهی و خدماتی نظیر پارك های مجهز به وسـایل ورزشـی، فـضاها و امـاکن تفریحـی، فروشگاه های زنجیره ای، محیط زیست سالم و پاک و ... بهره مندند؟ و آیا برخورداری از این امکانات بر سبک زندگی شهروندان مؤثر بوده است یا خیر؟ و سوال مهم تر این است که آیا شهروندان ساکن در شهرهای استان گلستان، از خدمات شهری یکسانی برخوردارند؟ و میزان اسـتفاده و بهـره منـدی شـهروندان از خدمات شهری چقدر است؟ به دلایل مختلف که مهم ترین آنها محدودیت منابع مالی است و با وجود تلاش های انجام شده، سرانه ی خدمات شهری در استان متناسب با ضرباهنگ رشد جمعیت نبوده است.
برای مثال سرانه فضای سبز در استان نسبت به سرانه استاندارد مناسب نیست. بافت فرسوده، وضعیت نامناسب آسفالت و پیادهروهای شهرها، عدم اقدامات مناسب در خصوص زیباسازی، نبود یک هتل یا سالن غذاخوری مناسب در اغلب شهرستانهای استان، وضعیت نامناسب جویهای آب در برخی از شهرها به خصوص بندرترکمن، عدم مناسبسازی و بهبود معابر و اماکن عمومی برای تردد و دسترسی افراد معلول، جانباز، افراد کمتوان، سالمندان و زنان باردار، زیباسازی، رنگ آمیزی، نقاشی های دیواری، زوائد شهری و عدم پاک سازی محلات و بسیاری دیگر از مشکلات شهرهای استان است. شاید بتوان گفت که عدم توانایی در جلب مشارکت شهروندان در امور شهری، سیاستگذاران و برنامه ریزان و مدیران شهری را از اهداف خود در این زمینه باز داشته است. زمینه های عدم مشارکت شهروندان را می توان در ناتوانی در برقراری عدالت و نابرابری ها و تبعیض که در نهایت نا امیدی و دلسردی مردم را به دنبال دارد جستجو کرد. مدیران شهری کارآمد و توانمند موظفند زمینه های برقراری عدالت اجتماعی را در شهرها فراهم کرده و با درک ضرورت لزوم مشارکت آگاهانه و نظام مند شهروندان، شهرسازی انسان محور، موفق و پویا را سرلوحه اقدامات خود قرار دهند. بنابراین ضرورت دارد این نابرابریها برای ایجاد شهر آرمانی و برای زندگی بهتر واکاوی، بررسی و حل شود. باید گفت توزیع متناسب عملکردها و خدمات و دسترسی مناسب همه اقشار مردم، بدون تبعیض و تفاوت بین ساکنان یک شهر، تنها وظیفه برنامه ریزان و مدیران شهری نیست بلکه مسوولیتی بر دوش همه ی شهروندان است. مدیران شهری توانمند و آگاه باید با نگاهی نو به مقوله شهرسازی، آمادگی استفاده از ایده های جدید را داشته باشند تا با همت و یاری همه ی مردم، ایده های نوین شهری را برای استقرار عدالت و برخورداری همه اقشار شهروندان از امکانات به صورت یکسان عملیاتی کرده و هر یک از شهرستان های استان به الگوی موفق شهرسازی در کشور تبدیل شوند. مدیران و برنامه ریزان شهری در ششمین دوره ی شورای شهر با توجه به منزلت و جایگاه و فرهنگ متمدن شهروندان استان گلستان وظیفه دارند علاوه بر افزایش خدمات شـهری و توزیـع گسترده و بدون تبعیض آن، با برقراری تعامل بیشتر و با جلب مشارکت و همکاری مردم و نهادها برای دسترسی شهروندان شریف گلستانی به خدماتی شایسته آنان تلاش کنند.