چالش های محیط زیست گلستان
یادداشت |
سردبیر_ چالش های محیط زیستی گلستان در حوزه آب و خاک در حال افزایش است.مساله این است که اگرمحیط زیست در حال تعادل باشد عوامل تشکیل دهنده آن نیز در شرایط مناسبی قرار می گیرند. ولی اگر تغییری در هر یک از عوامل ایجاد شود تعادل محیط زیست به هم می ریزد.
آنچه که موجبات عدم تعادل محیط زیست را فراهم می آورد و تخریب محیط زیست تلقی می شود امروز در استان گلستان در حال وقوع است.
از آنجایی که استان گلستان استانی کشاورزی است و شغل جمعیت قابل توجهی از مردم کشاورزی یا با کشاورزی و صنایع مربوط به آن در ارتباط است و با توجه به مصرف بیش از اندازه سموم و نهاده های کشاورزی، معضلات زیست محیطی از روند رو به رشدی برخوردار است.
از سوی دیگرمحیط زیست گلستان گرفتار سوء مدیریت است. پساب های خانگی، صنعتی و کشاورزی، تغییر کاربری اراضی کشاورزی و تبدیل به ویلا، سیل ، تخریب بخشهای زیادی از اراضی جنگلی، تصرف و ایجاد کاربریهای مسکونی غیرقانونی، تخریب زیستگاههای آبزیان در رودخانهها آتش سوزی اراضی برای تغییر کاربری و .... از بارزترین مشکلات زیست محیطی استان است.
کاهش آورد رودخانه ها و تشدید بحرانهای ناشی از کمآبی و خشکسالی، عدم مدیریت زهآبهای کشاورزی و ورود بی ضابطه به منابع آبهای سطحی باعث افزایش غلظت مواد آلاینده نظیر انواع سموم، نیترات و فسفات در رودخانهها، تالاب و دریا شده است.
اما مهم ترین چالش محیط زیستی استان بدون شک نبود مدیریت بر منابع آبی است امروز تشکیل کارگروهی به منظور مدیریت منابع آب در استان که در آن برنامههای مدیریت آب و مسدود کردن چاههای غیرمجاز بررسی شده و تا رسیدن به نتیجه پیگیری شود دیگر یک الزام نیست بلکه ضرورتی است اجتناب ناپذیر.
قطع بیرویه درختان، آتشسوزی و تخریب زیستگاههای طبیعی، استان را کانون مولد گرد و غبار خواهد کرد و با ادامه ی این روند در آینده ی نزدیک استان با چالش های متعددی مواجه خواهد شد.
حفاظت از محیط زیست امروز دغدغه ی همگانی از جمله رسانه ها و اقشار مردمی است.
متولیان محیط زیست باید از این ظرفیت به درستی استفاده کنند و در زمینه چالش های محیط زیستی و مشکلات مرتبط با این حوزه به ویژه مشکل کمبود آب با برگزاری نشست ها و میزگردهای تخصصی مشارکت و همیاری و همکاری همه ی مردم را با برنامه های حفاظت از محیط زیست جلب کنند.