لزوم توجه به پشتیبانی اجتماعی در پیگیری مسائل مرتبط با توسعه گلستان


یادداشت |

علی نصیبی

از سالهای نوجوانی به یاد دارم هر مسئول کشوری که وارد منطقه میشد، یکی از مطالبات مردم تشکیل استان جدید بود که اوج این مطالبه در خاطرات آن سالهایم، شعارهای ممتد و بی وقفه مردم و پلاکاردهایشان در سفر آیت الله هاشمی رفسنجانی به منطقه و سخنرانی عمومی وی در دانشگاه منابع طبیعی گرگان بود‌. در گذر زمان به یاد دارم آن روزها در بسیاری از محافل و حتی در گفتگوی عامه بین مردم چه در داخل تاکسی، محیط های آموزشی، مغازه ها و حتی گپ و گفت های اهالی محل هم بحث ضرورت تشکیل استان جدید مطرح بود. این خواسته تبدیل به گفتمان عمومی و غالب اقشار مختلف جامعه چه نخبگان و چه افراد عادی شده بود و مسلما نماینده و نمایندگان مجلس، نماینده ولی فقیه در منطقه، نمایندگان خبرگان، مدیران وقت و ... میدانستند اگر میخواهند در جهت جلب رضایت مردم حرکت کنند، باید به خواسته عمومی جامعه و این موج همگانی و مطالبه جمعی توجه ویژه داشته باشند، در غیر این صورت ... .

از آن سالها درس گرفتم وقتی برنامه ریزان و سیاستگذاران چه به عنوان فعالان مدنی و یا مسئولان، با برنامه ریزی هوشمندانه، خواسته ها را تبدیل به مطالبه عمومی و درخواست جمعی و خواسته همگانی و گفتمان غالب کنند، تحققش بسیار آسانتر است. بعدها تاثیر مطالبه عمومی و خواسته همگانی را در عرصه های مختلف همچون حمایت از تیم های ورزشی، پروژه های عمرانی، مسائل اجتماعی و ... بارها و بارها دیدم که البته شرح هر یک شاید در این نوشته نگنجد. حال به این روزها گذری میزنیم. بپذیریم استان گلستان به دلایل مختلف با شکاف های متعددی مواجه است. شکاف های سیاسی، شکاف های قومیتی، شکاف های مذهبی، شکاف های جغرافیایی و ... .

شکاف هایی که گاه از بروز همبستگی اجتماعی در رابطه با موضوعات مختلف جلوگیری کرده و گاه سبب میشود حتی در یک شهرستان، هر فرد و گروه با توجه به جنس موضوع، بسته به گرایش سیاسی، یا تعلق قومی و طایفه ای، یا نگاه مذهبی، یا خاستگاه جغرافیایی و ... به موضوع بنگرد و در مقیاس استان نیز بسیاری از موضوعات و مسائل مرتبط با توسعه استان، از پشتیبانی اجتماعی لازم برخوردار نباشد. لذا از دیدگاه نگارنده، اگر سیاست گذاران یا مسئولان استان میخواهند در تحقق برنامه های مرتبط با توسعه پایدار استان موفق باشند در کنار همه پیگیری ها و اقدامات، نمی بایست از اقناع عمومی و تبدیل موضوعات اساسی استان به خواسته همگانی و مطالبه جمعی غفلت نمایند. از این رو با توجه به شکاف های موجود در استان و چندپارگی ها و دیدگاه های مختلف در رابطه با موضوعات متعدد و اساسی استان، پیشنهاد میشود مسئولان و سیاستگذاران با لحاظ برخی کم اطلاعی ها، شیطنتهای هدفمند خارج از استان و ... با استفاده از ظرفیتهای گوناگون اعم از رسانه ها و ...، ابزارهایی همچون گفتگوی رودررو با نخبگان، تصمیم سازان و ... به گونه ای برنامه ریزی و سیاستگذاری کنند تا خواسته هایی همچون احیای خلیج گرگان، رونق گردشگری آشوراده با لحاظ الزامات زیست محیطی و بسیاری از موضوعات و مطالبات اساسی مرتبط با توسعه پایدار استان در حوزه راه ها، تجارت، حمل و نقل ریلی، صنعت، گردشگری، کشاورزی و .... با اقناع عمومی، با پشتوانه همگانی پیگیری تا تحقق آن آسانتر باشد.

پی نوشت: به جهت محدودیت در استفاده از کلمات، از تشریح برخی موارد خودداری شده است.

■  فعال اجتماعی ، فرهنگی