جاذبه های استانی فرصتی برای د رآمد زایی


یادداشت |

الهام رئوفی فر: کارشناسان معتقدند، نبود طرح جامع گردشگری و ناآگاهی مدیران از اهمیت بازار صنعت گردشگری باعث شده تا ساماندهی این حوزه در استان‌ها نافرجام بماند. با وجود تنوع جاذبه‌های طبیعی و تاریخی در استان‌هایی چون گلستان، هنوز این استان در حوزه ماندگاری مسافر و تبدیل از مسیر گردشگری به مقصد نتوانسته موفق ظاهر شود. تعدادی از کارشناسان، نبود الگو و سیاست گذاری مناسب برای جذب گردشگر و برخی فقدان برنامه‌ریزی و زیرساخت‌های لازم را عامل رونق نیافتن صنعت گردشگری در استان می‌دانند. به باور بسیاری از صاحبنظران گردشگری، وجود جاذبه‌های گردشگری در استان می‌تواند بستری برای افزایش سرانه درآمد استان و اشتغال شود، مشروط بر آنکه با برنامه‌ریزی اصولی و شناسایی مزیت‌ها و محدودیت‌ها بتوان از فرصت‌ها نهایت استفاده را داشت.

 

طبیعت زیبا بهانه حضور مسافران عبوری

یک کارشناس حوزه گردشگری ضمن بیان این مطلب که طبیعت زیبای گلستان کشش و جاذبه برای مسافران عبوری ایجاد می‌کند، می‌گوید: فراهم نبودن بسترهای مهم گردشگری در استان باعث شده تا مسافران در هر نقطه‌ای اقامت داشته باشند. وحید مسلمی با اعلام این نکته که پراکندگی مسافران در مناطق جنگلی و تفرجگاه‌ها چهره نازیبایی به شهر و مناطق جنگلی استان می‌دهد، می‌افزاید: اقامت مسافران در این شرایط نه تنها سبب رونق اقتصادی استان نخواهد شد بلکه آسیب محسوب می‌شود، زیرا بسیاری از آنها حتی پیش پا افتاده‌ترین مایحتاج خود را به همراه داشته و از هر نوع خرید در استان خودداری می‌کنند. به باور متخصصین تراکم مسافران عبوری استان و نابسامانی اقامت آنها در گوشه و کنار شهرهای گلستان از مدیریت غلط مسئولان استان نشأت می‌گیرد چراکه عزمی جدی برای رفع این مشکل تاکنون نبوده است.

 

نبود طرح جامع گردشگری

یک دکترای گردشگری با بیان اینکه گلستان طرح جامعی از گردشگری ندارد، می‌گوید: متأسفانه بررسی نشده که چه نوع گردشگر و با چه سطح اقتصادی وارد استان می‌شود و به چه نوع اقامت‌هایی علاقمند است. مهدی سقایی می‌افزاید: تراکم خدمات اقامتی در شهر گرگان زیاد است اما در غرب استان به هیچ عنوان ساز و کاری برای این موضوع دیده نشده و شرق گلستان هم بسیار محدود از این خدمات برخوردار است. این مدرس دانشگاه با بیان اینکه با توجه به تراکم خدمات اقامتی و پذیرایی در مرکز استان، باز هم مسافران در محور نهارخوران چادر می‌زنند، می‌گوید: در چنین شرایطی باید بدانیم که هتل و سایر اقامتگاه‌های پذیرایی جذابیتی برای گردشگران داخلی ندارد. سقایی ضمن یادآوری این مطلب که باید برای تمامی اقشار گردشگر خدمات در نظر گرفت، می‌افزاید: بهتر است برای گردشگران کمپ سازمان یافته در نظر گرفت تا ضمن اینکه مسافران به آب دسترسی داشته و از سرویس بهداشتی برخوردار شوند، بابت این خدمات هم هزینه‌ای پرداخت کنند. وی با بیان این نکته که گلستان بازار خود را نشناخته، ادامه می‌دهد: مدیران استان هیچ شناختی از صنعت گردشگری ندارند که این بسیار آسیب زاست. این کارشناس گردشگری اضافه می‌کند: مسئولان باید پاسخ دهند که با توسعه گردشگری استان موافق هستند یا خیر؟ اگر موافقند که می‌توانند با استفاده از جوامع متخصص موجب رونق گردشگری شوند اگر هم نه که صحبت از توسعه گردشگری نکنند. وی معتقد است، مسئولان استان در فصل بهار و تابستان دم از توسعه گردشگری می‌زنند و تا سال آینده این موضوع به همراه مشکلاتش به فراموشی سپرده می‌شود. این مدرس دانشگاه با بیان اینکه استان به توسعه گردشگری نیاز دارد، می‌افزاید: گردشگری برای توسعه استان ضروری است چون منجر به ایجاد اشتغال و گسترش کسب و کارهای خُرد و کلان می‌شود. سقایی ضمن انتقاد از عملکرد شهرداری‌ها در توسعه گردشگری، می‌گوید: متأسفانه شهرداری‌ها هم به صورت کلی برنامه مشخصی برای گردشگری ندارند و فقط در فصل تابستان صحبت از گردشگری می‌کنند، با این تفاسیر با شعار استان مبنی بر «گلستان مقصد گردشگری» فاصله بسیار زیادی داریم.

 

بلاتکلیفی شورا در برنامه ریزی

پروژه پارک مسافر یکی از موضوعاتی است که از ابتدای دهه ۹۰ در صحن علنی شورای شهر گرگان با هدف ساماندهی مسافر و ایجاد اشتغال و افزایش درآمد مطرح شده اما هیچ گاه به صورت جد ی به این موضوع پرداخته نشده است. یکی دیگر از دستگاه‌های مسئول برای ساماندهی پراکندگی اقامت گردشگران در استان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان است که مدعی است این دستگاه در حوزه گردشگری موظف به سیاست گذاری، راهبری و نظارت است.

 

ضعف میراث فرهنگی در اجرای سیاست گذاری

در این رابطه سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گلستان با بیان اینکه حوزه گردشگری فرابخشی است، می‌گوید: ما به عنوان متولی مسئولیت واقعی مان سیاست گذاری، راهبری و نظارت بر موضوعات مرتبط با گردشگری است. رحمان فرمانی ضمن یادآوری این مطلب که بلوار ناهارخوران در محدوده شهری است و ساماندهی مسافران این بخش در حوزه وظایف شهرداری است، می‌افزاید: در کنار شهرداری‌ها، نهادهایی نظیر منابع طبیعی و محیط زیست مسئول ساماندهی مسافران هستند و ما هم در کنار آنها مسئولیت راهبری و سیاست گذاری را بر عهده داریم. وی در پاسخ به این سوال که اداره کل میراث فرهنگی استان از شهرداری و سایر دستگاه‌ها مطالبه‌ای در این خصوص داشته، می‌افزاید: این ضعف ما است که تاکنون اقدامات مؤثری در این حوزه انجام نشده است. فرمانی با بیان این مطلب که می‌توانیم شاهد تغییرات مثبت جدی در این حوزه باشیم، می‌گوید: با توجه به آتش سوزی اخیر آبشار مصنوعی ناهارخوران، به نظر می‌رسد شهرداری باید جدی‌تر در حوزه ساماندهی مسافران ورود کند. بنابراین امیدواریم تا پایان تابستان شاهد این ساماندهی باشیم. با توجه به اهمیت موضوع اشتغال و افزایش سرانه درآمد مردم استان و وجود پتانسیل‌هایی مانند جاذبه‌های تاریخی و طبیعی در استان به نظر می‌رسد مدیران استانی ضمن هماهنگی باهم، نسبت به ایجاد فضایی برای ساماندهی مسافران و خدمات دهی بهتر به گردشگران با هدف افزایش درآمد استان و معرفی صنایع دستی، نسبت به فراهم سازی مکانی در قالب پارک مسافر در منطقه اقدام کنند تا ضمن حذف چهره نازیبای شهرهای استان به بواسطه پراکندگی مسافران در مکان‌های مختلف برای درآمدزایی از صنعت گردشگری تلاش کنند.