استفاده بهینه از کشاورزی مکانیزه


گفت وگو |

مریم جعفری-  استان گلستان با  دارا بودن مزیتهای نسبی در زمینه کشاورزی و به خاطر قابلیتهای بسیار زیاد در این حوزه، نقش اساسی را در توسعه کشاورزی و امنیت غذائی کشور به عهده دارد و علیرغم محدودیت منابع آب توانسته است رتبه های قابل توجهی را در تولید محصولات کشاورزی کسب کند. اما از آن جایی که طی سال های اخیر معضل کم آبی در تمام دنیا و همچنین استان گلستان نیز وجود داشته، کشاورزی در این روزها به شیرینی ایام گذشته نیست و سختی هایی را برای تولیدکنندگان داشته است. اگرچه برخی از افراد هستند که توانسته اند با وجود چنین معضل بزرگی همچنان در این حوزه اقدامات خوب و اثرگذاری داشته باشند. حسینعلی کشیری از کشاورزان پیشرو در استان گلستان و شهرستان کردکوی است که با اقدامات خود در حوزه کشاورزی نوین و فعالیت های حفاظتی علاوه بر مدیریت مصرف آب در حفظ خاک این استان نیز اقداماتی کرده است. در این راستا خبرنگار گلشن مهر گفتگویی با وی داشته که در ادامه می خوانید.

 

آقای کشیری بفرمائید از چه زمانی به کشاورزی مشغول بوده و چه محصولی را کشت می کنید؟بنده از سال 1375در زمینه کشاورزی فعال هستم و محصولاتی که عموماً در مزارع کشت می کنیم شامل  گندم، سویا، کلزا، پنبه و ذرت می شود.

 

روش کشاروزی شما به صورت سنتی است یا مکانیزه؟ و نظر خود را در این خصوص بیان کنید؟روش کشاورزی ما به صورت مکانیزه است. این روش بسیار مناسب و کارآمد بوده و از نظر زمان کاشت محصولات زراعی، کاهش هزینه ها، زمان مناسب و به موقع مبارزه با آفات و بیماریها در مزرعه بسیار مفید و سودمند است. چنانچه بتوانیم محصولات خود را به روش مکانیزه و پیشرفته کشت کنیم، بی شک تولید بهتری خواهیم داشت و میتوانیم در تولید بیشتر محصولات خودکفا باشیم. همچنین کشاورزی به روش مکانیزه کمک می کند تا از منابع آب و خاک به نحوه احسن استفاده کنیم و در حفظ و نگهداری آن کوشا باشیم.

 

در خصوص دستاوردهای خود در حوزه کشاورزی طی این سال ها توضیح دهید؟مهم ترین دستاورد خود را مدیریت مصرف آب و جلوگیری از فرسایش خاک می دانم. به این صورت که با انجام روش های نوین کشاورزی، مخصوصاً کشت حفاظتی، استفاده از سیستم آبیاری نوین و ادوات پیشرفته و به روز کشاورزی، همواره سعی در انجام این کار داشتیم. انجام این روش ها در مصرف آب  و تخریب ساختمان خاک به حد مطلوبی جلوگیری کرده و موجب افزایش مواد عالی خاک شده است. همچنین کشاورزی مکانیزه و استفاده از ادوات پیشرفته موجب شده تا هزینه های کشت و داشت محصولات به طرز قابل ملاحظه ای کاهش یابد. افزایش عملکرد محصولات کشت شده از دیگر دستاوردهای ما از زمان استفاده از روش های نوین کشاورزی است.

 

چه عواملی را موجب موفقیت خود می دانید؟بدون شک علاقه به هر موضوعی می تواند موجب رشد فرد در آن حوزه شود. من نیز با علاقه ای که به این حوزه دارم، همواره سعی کرده ام بدون ترس به مسیر خود ادامه داده و در مواقع شکست با اراده مسیر خود را طی کنم. به نظر من قدم گذاشتن در راه ها و مسیرهای جدید، پشتکار و خطرپذیری، موجب موفقیت من در این حوزه شده است.

 

به عقیده شما آموزش و تحصیلات آکادمیک چقدر در توسعه کشاورزی نقش دارند؟اگرچه علم در هر موضوعی می تواند نقش پررنگی داشته باشد، اما در حوزه کشاورزی فقط آموزش و تحصیلات به تنهایی مؤثر نخواهد بود. علم در کنار تجربه اثرگذاری بیشتری خواهد داشت و موجب می شود در این مسیر با افق های جدیدی روبرو شوید.

 

مهم ترین چالش های کشاورزی استان را چه می دانید؟شاید اصلی ترین چالش کشاورزی استان گلستان، عدم آموزش به کشاورزان باشد. سال هاست که مردم این استان به کشاورزی مشغول بوده و این شغل به عنوان یک حرفه خانوادگی در بین نسل ها چرخیده است. عده زیادی از افرادی که الان مشغول به این کار هستند هیچ شناختی از کشاورزی نداشته و تنها به عنوان کسی که اجدادشان سال ها در این حوزه مشغول بوده اند، فعالیت می کنند. به عقیده من ترویج آموزش در حوزه کشاورزی باید در دستور کار مسئولان قرار گرفته تا از ظرفیت های فراوان این حوزه در استان استفاده بیشتری شود. مسئله دیگر عدم ارتباط و همکاری و هماهنگی بین کارشناسان بخش کشاورزی و بهره برداران است. موضوعی که اگر بیشتر به آن پرداخته شود، بدون شک چالش های این حوزه سریع تر رفع خواهد شد. از دیگر چالش های حوزه کشاورزی را می توان در دسترس نبودن ادوات مکانیزه برای تمامی کشاورزان عنوان کرد. قیمت بالای این دستگاه ها موجب شده تا عده زیادی از کشاورزان همچنان به روش سنتی کشاورزی کرده و این موضوع ضرر زیادی، هم به کشاورز و هم به زمین وارد می کند.

 

برای رفع این موانع چه اقداماتی باید کرد؟حضور کارشناسان در مزارع کشاورزی و برقراری ارتباط بیشتر با کشاورزان موجب می شود تا مشکلات این حوزه از نزدیک رویت شده و نسبت به رفع آن ها در کمترین زمان اقدام کنند. مسئله دیگر، مدیریت مصرف آب است که دولت می تواند به کشاورزان در این حوزه کمک کند. به طور مثال دولت با افزایش قیمت محصولاتی مانند دانه های روغنی می تواند نیاز کشاورز را برطرف کرده تا آن ها به سمت کشت محصولاتی مانند شالی که نیاز آبی بالایی دارد، نروند. همچنین آزادسازی یارانه ها و افزایش قیمت نهاده ها در بعضی بخش ها، موجب شده تا کشاورزان کمتر به سمت مصرف نهاده ای مانند سم و کود رفته که این موضوع در روند رشد گیاه و افزایش محصول قطعا تاثیرگذار خواهد بود. به عقیده من اقتصاد هر کشوری وابسته به کشاورزی آن است و دولتمردان باید برای توسعه اقتصاد کشور، معضلات مربوط به این حوزه را رفع کنند.

 

موافق طرح آزادسازی یارانه ها هستید؟ این طرح چه پیامدهای مثبت و منفی ای داشت؟این طرح هم پیامد مثبت و هم منفی داشته و تا زمانی که به طور کامل اجرا نشود نمی توان نظر صحیحی ارائه کرد. اما نظر کلی من این است که افزایش قیمت نهاده های کشاورزی باید طوری باشد که کشاورزان بتوانند در مراحل کاشت و داشت محصولات خود را مدیریت کنند. در این راستا دولت باید برای قیمت گذاری محصولات به طوری برنامه ریزی کند که کشاورزان از نتیجه کار راضی باشند. چرا که آن ها هزینه های زیادی را صرف کاشت و داشت محصولات می کنند.

 

با توجه به کمبود آب در استان، چطور با این معضل روبرو می شوید؟همانطور که پیش از این اشاره شد، ما با استفاده از سیستم های آبیاری نوین در بخش های کشاورزی، استفاده از روش کشت های نوین و کاشت محصولات با نیاز آبی کم در استان، همواره سعی در مدیریت مصرف آب داریم.

 

در خصوص تسهیلات دریافتی در حوزه کشاورزی و همچنین بیمه کشاورزی توضیح دهید؟برخی از تسهیلات دریافتی طبق مصوبه دولت یارانه ای و برخی غیریارانه ای هستند. در رابطه با بیمه هم باید گفت: بیمه محصولات کشاورزی به هیچ عنوان کامل نیست و با توجه به سقف پایین آن، بخش عمده ای از خسارات را شامل نمی شود.

 

در حوزه فروش محصولات با چه معضلاتی روبرو هستید؟شاید بزرگترین معضل ما در این حوزه عدم همکاری دولت باشد. پس از خرید محصولات کشاورزی از سوی دولت، زمان زیادی برای وصول بدهی دولت به کشاورزان سپری می شود و ضروری است که مسئولان ذیربط  این موضوع را مدیریت کنند.

 

برای حذف واسطه ها چه راهکاری را پیشنهاد می کنید؟به عقیده من برای حذف واسطه باید مراکز دولتی خرید محصولات کشاورزی بیشتر شود تا تولیدکنندگان محصولات خود را در کمترین زمان در مراکز معتبر به فروش برسانند.

 

سخن نهایی؟خاک مادر طبیعت و آب پدر طبیعت و گیاهان نیز فرزندان آنها هستند. اگر ما کشاورزان، آب سالم وخاک مرغوب داشته باشیم، بدون شک گیاهان با کیفیتی را برداشت خواهیم کرد. پس ما تولید کنندگان عرصه کشاورزی نباید برای بدست آوردن محصولات خود به منابع آب و خاک خسارت وارد کرده  تا مبادا منابع غذایی و امنیتی ما به خطر افتد. آب وخاک امانت گذشتگان ماست که اکنون به دست ما رسیده و ما نیز باید در حفاظت آن مثل گذشتگان کوشا باشیم تا منابع غذایی و امنیتی آیندگان ما با مشکل مواجه نشود.