رضایت زناشویی در خانواده
یادداشت |
ندا حیدری
مسئله ازدواج امری است مهم و برای برخی از افراد گاها ضروری به شمار می آید؛ اما از آن مهمتر، داشتن دوام و ثبات در ازدواج است. متاسفانه برخی زوج ها فکر می کنند هنگامی که با فرد مورد نظرشان ازدواج کردند و وارد زندگی شدند، تمامی مشکلات حل شده و از فرد مقابل این توقع را دارند که تمامی مسائل و مشکلاتشان را حل کند که عدم برآورده شدن این توقع باعث میشود که شور و اشتیاق اولیه قبل از ازدواج دیگر در بین آنها وجودنداشته باشد و مشکلات زندگی از جمله مسائل مالی، تفاوت های فرهنگی، اختلاف با خانواده همسر و ...سبب دوری و فاصله بین آنها شود. البته که این امری است طبیعی و در بین تمامی زوجها علی الخصوص در سالهای اول ازدواج بسیار شایع است، اما آنچه که رابطه را خراب میکند و باعث بیشتر شدن احساس بیگانگی و دور شدن از یکدیگر میشود عدم اطلاع از یکسری مهارتها و استراتژی های ارتباطی خوب ازجمله "رضایت زناشویی در خانواده – مهم بودن نقش مدیریتی مرد در خانواده – نقش حمایتی زن در بهبود ارتباط بین زوج ها – داشتن
بخشش و بخشودگی بین زوج ها – اتفاق نظر داشتن در بچه دار شدن و..." است که سعی بر این شده تا در این رسانه با آموزش 20 مهارت و تکنیک به شما در بهبود روابطتان تاثیر قابل توجهی داشته باشیم.
اولین تکنیک و مهارتی که قصد داریم با شما درمیان بگذاریم رضایت زناشویی و اهمیت آن در زندگی است.
رضایت زناشویی عبارت است از انطباق رفتارهای زناشویی با یکدیگر و داشتن همدلی و تفاهم و عشق بین زوجین. به عبارتی می توان رضایت زناشویی را میزان تامین نیازها و برآورده کردن انتظارات یکدیگر در رابطه زناشویی دانست که هر چقدر این نیازها برآورده شود رضایت زناشویی بالا رفته و در صورت تامین نشدن نیازها، میزان این رضایتمندی کاهش می یابد.
در زندگی زناشویی، رضایت نقش بسیار مهمی را در سلامت روانی زوج ها ایفا می کند. در واقع پایه اصلی برای ادامه و حیات یک رابطه رضایت است. شایان ذکر است که اگر افراد در زندگی احساس رضایت کنند، نقش خود را به بهترین شکل ممکن ایفا می کنند و هر دو برای رسیدن به اهداف مشترکشان در زندگی با هم مشورت و مشارکت می نمایند. همچنین رضایت زناشویی باعث بیشتر شدن تعهد، صمیمیت، احترام متقابل، حس همدلی و ازخود گذشتگی میشود. حال این سوال پیش می آید که چه کارهایی می توانیم انجام دهیم که میزان رضایت زناشویی افزایش یابد؟
در قسمت بعد به تعدادی از مهمترین آنها خواهیم پرداخت.
-هیجانات همدیگر را درک کنیم: منظور از درک هیجانات این است که هنگامی که طرف مقابلتان دچار گرفتاری شد او را درک کنید و خودتان را جای او بگذارید و حتی هنگامی که با هم اختلاف نظر و یا بحث و جدل دارید نیز احساسات همدیگر را درک کنید و خودتان را جای یکدیگر بگذارید و با خود بگویید شاید روز سختی را گذرانده و یا اینکه به خاطر شرایط پیش آمده (به عنوان مثال یک مشکل) حق دارد چنین احساسی داشته باشد و یا یک چنین واکنشهایی را نشان دهد. این تفکرات به طرف مقابلتان حس درک شدن و همدلی می دهد و باعث می شود عصبانیتش فروکش کند و احساسات منفی اش فراموش شود و شما را یک فرد همراه در شرایط سخت تصور کند.
-گمانه زنی نکنید: هنگامی که یکی از طرفین حرفی می زند یا رفتاری می کند که کمی از حالت نرمال همیشگی دور بود، سعی کنید او را قضاوت نکنید و در ذهن خود گمانه زنی نکنید که چرا اکنون این کار را کرد، چرا در حال حاظرهیچ چیز نگفت؟ چرا در لحظه به من توجه نکرد؟ و امثال اینها؛ زیرا این گمانه زنی ها و قضاوت ها باعث به وجود آمدن اختلاف بینتان می شود. بهترین و موثرترین کار این است که از همسرتان به صورت دقیق و روشن بپرسید چه منظوری از انجام این کار یا حرف داشته است.
- قدردانی کنید: هر زمان که می توانید از هم قدردانی کنید، زیرا قدردانی کردن این حس را در فرد به وجود می آورد که او مفید است و شما به او نیاز دارید و متقابلا او هم از شما تشکر خواهد کرد حتی برای کوچکترین کارها.
- پشت سر همسرتان حرف نامناسب نزنید: هرگز در نبود همسرتان درباره اش چیز بدی نگویید، زیرا مشکلات شما و همسرتان در آینده نزدیک رفع می شود و صمیمیت دوباره بینتان برقرار می شود، اما هیچ وقت از ذهن آن فردی که در حضور او بدی همسرتان را گفتید پاک نخواهد شد. همیشه سعی کنید هوشمندانه عمل کنید و مشکلاتتان را بین خودتان حل و فصل کنید.
-همکاری داشته باشید و با یکدیگر مشورت کنید: برخی از زوج ها با یکدیگر همکاری و اتحاد ندارند و گاها زن
و مرد عقاید و نظرات همدیگر را نادیده می گیرند و در تصمیم گیری ها با هم مشارکت ندارند و این باعث درگیری های مکرر و جدایی عاطفی می شود. برای اینکه از بروز چنین شرایطی پیشگیری کنید، باید در تصمیم گیری های مهم، نظر همسرتان را هم بپرسید، زیرا بدون شک باعث تاثیرات مثبت در زندگیتان می شود. در آخر اینکه، خانواده ای که فقط شکل گرفته است و به سمت موفقیت و بهتر شدن رابطه قدمی بر نمی دارد، نمی تواند خانواده موفقی به شمار آید. موفقیت یک رابطه در گرو این است که این مهارت ها وتکنیک ها را به خوبی یاد بگیرد و در زندگی خود اجرا کند. برای شروع باید بدانید رضایت زناشویی یکی از اصلی ترین و مهمترین عناصرتحکیم خانواده است.
کارشناس ارشد روان شناسی