شکاف بین افکار عمومی و نهادهای رسمی
یادداشت |
شکور زیرک
ماجرای مرگ خانم مهسا امینی برای چندمین بار شکاف بین نگاه افکار عمومی با نهادهای رسمی و دولتی( نسبت به موضوعات مهم ) را آشکار کرد. طبق یک سنت کلیشه ای، نگاه نهاهای رسمی این است که پلیس برخورد فیزیکی و خشنی با خانم مهسا امینی انجام نداده و مرگ او هیچ ارتباطی با برخورد پلیس ندارد. اما نگاه افکار عمومی، با نگاه پلیس کاملا متفاوت است و از این حادثه بسیار متاثر و افسرده است. بدون آنکه قصد داوری نسبت به هر یک از قرائت ها را داشته باشم ، چند ین سوال ذهن هر فرد دغدغه مندی را مشغول می کند و به نظرمی رسد پاسخ به این سوالات، تاحدود زیادی زوایای مرگ مهسا امینی را مشخص می کند.
سوال اول این است که بر اساس کدام مبانی فقهی، به این نتیجه رسیده اند که گشت ارشاد را در سطح جامعه به قصد برخورد با بد حجابی فعال کنند؟
کدام عرف و چه بخشی از افکار عمومی فعالیت گشت ارشاد به منظور جلوگیری از بدحجابی ( به تعبیر موافقان گشت ارشاد) را لازم می داند؟ اگر نهادهای دولتی چنین مطالبه ای از افکار عمومی در یافت کرده اند، چرا به مطالبه بخش دیگری با جمعیت زیاد توجه نمی کنند که مخالف فعالیت گشت ارشاد است ؟
چرا سخنان آقای رئیسی با این مضمون که حامی مظلوم و در کنار آنها هستیم، سیطره این تفکر در سطح جامعه دیده نمی شود ؟ مگر ظلم به انسان ها، فقط در خارج از سرزمین ایران رخ میدهد ؟ مگر در محدوده سرزمین ایران ظلمی اتفاق نمی افتد ؟
چرا در همان ابتدای مرگ خانم امینی، صدا و سیما فرصتی به خانواده امینی نداد که بدون هراس و بدون دیکته کردن، با مردم و افکار عمومی سخن بگویند و وضعیت حجاب و سلامتی او را به مردم توضیح دهند؟
صدا و سیما چه عملکرد ضعیفی داشته که بعد از مرگ خانم امینی، شبکه های برون مرزی با شیوه ها و شگردهای مختلف به مرگ مهسا امینی پرداختند ؟ و چرا چنین رسانه هایی بخش قابل توجهی از مردم را جذب کرده است ؟
چرا صدا و سیما نسبت به برخورد خشن پلیس آمریکا با یک شهروند سیاه پوست، به شکل یک طرفه پلیس آمریکا را مقصر قلمداد می کند و در مرگ مهسا امینی، فرصت دفاع به خانواده امینی نمی دهد ؟ چرا به مرگ مهسا امینی صرفا یک طرفه نگاه می کند و به زوایای مختلف بی اهمیت است ؟
چرا بسیاری از نیروهای سیاسی و اجتماعی دغدغه مند در ایران، قرائت پلیس از مرگ خانم امینی را تائید نمی کنند ؟
نکته بسیار حیاتی و سوال آخر این است که آیا بعد از مرگ خانم امینی نسبت به فعالیت گشت ارشاد تجدید نظر می کنند ؟ آیا نسبت به جمع آوری گشت ارشاد که ارمغان آن تزریق یاس و هراس در دل مردم بوده ، اقدام خواهند کرد ؟
نکته پایانی: حکومت مطلوب با نام بردن از الفاظی مثل دموکراسی و مردم سالاری محقق نمی شود؛ حکومت مطلوب با الحاق بعضی واژه های ارزشمند به حکومت میسر نمی شود؛ حکومت مطلوب الزاماتی دارد و یکی از مهم ترین آنها این است که اعتماد بین افکار عمومی با نهاد های رسمی بر قرار شود.
کارشناس ارشد علوم سیاسی
روزنامه نگار