نمی شود به قیمت ها دستور داد


گزارش |

 

 

کوثر قندهاری- با انتشار  اخباری مبنی بر عدم تمایل مرغداری ها به جوجه ریزی و وجود مسائلی مثل نوسانات قیمت مرغ و گاه کمبود آن در بعضی مغازه های سطح شهر  با دکتر غلامحسین جافر رییس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران سراسر کشور  گفت و گو کرده ایم که می خوانید.  وی  در ارتباط با  خبر عدم جوجه ریزی مرغداری ها گفت: این خبر صحت ندارد و از اساس کذب است؛ چرا که در استان ما تا ۱۰ سال گذشته حدود ۱۰۵ میلیون جوجه ریزی صورت گرفته است اما امسال ۱۲۳ میلیون و ۵۰۰ هزار جوجه ریختیم،که نسبت به سال گذشته حدود ۱۸ میلیون افزایش جوجه ریزی داشته ایم و این ارقام بدین معنی است که ما در استان گلستان حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد مازاد داریم و علاوه بر مصرف استان؛ حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد مرغ مصرفی تهران را نیز تامین می کنیم. رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران کشور با تاکید بر جوجه ریزی بیشتر مرغداری ها گفت: با وجود افزایش جوجه ریزی اما گوشت مرغ نسبت به جوجه کاهش پیدا کرده است چرا که نهاده هایی که به ما داده می شود کیفیت و پروتئین لازم را ندارد، وقتی می گوییم کیفیت یعنی پروتئین کنجاله سویا باید ۴۲ باشد و وقتی ۳۴ می شود وزن مرغ کاهش می یابد و مرغی که باید دو ونیم  تا ۳ کیلو وزن داشته باشد با وزنی حدود دو کیلو و دویست گرم بیرون می آید.
غلامحسین جافر  افزود: علاوه بر کیفیت نهاده موضوع به موقع رسیدن آنها نیز بسیار مهم  است. معمولا سویایی که ما سفارش می دهیم حدود ۲ الی ۴ ماه دیرتر می رسد در حالی که هر دوره پرورش ما حدود ۳۵ روز است. بنابراین جوجه ها پرورش پیدا می کنند، مرغ را می فروشیم و گاها مرغ مرحله بعدی را هم می فروشیم اما هنوز سویایی که پول آن را واریز کرده ایم نیامده است. غلامحسین جافر گفت: علاوه بر مشکلات ذکر شده به دلیل افزایش قیمت گوشت قرمز و عدم توانایی مردم در تامین گوشت قرمز؛ بازار مرغ متقاضی بیشتری پیدا کرده است و همه این مسائل باعث کاهش مرغ به صورت مقطعی می شود.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداران کشور در ارتباط با تعیین قیمت مرغ و نوساناتش گفت: هر ساله دولت قیمت مصوبی را به صورت دستوری و بدون بررسی هیچ یک از هزینه های مرغداری ها اعلام می کند و ما هر ساله به این قیمت ها اعتراض می کنیم اما توجهی نمی شود و این مشکل همیشگی ما با قیمت گذاری دولت است که احساس می کنیم قیمت مصوب دولت قیمت واقعی نیست؛ دولت قیمت مرغ را ۷۳ اعلام کرد و ما قیمت را ۷۷ پیشنهاد دادیم اما موافقت نشد و همین اختلاف قیمت ۴ هزار تومانی باعث می شود هم مرغداران و هم کشتارگاه ها صدمه ببینند و هم بی نظمی در بازار اتفاق بیفتد که گاها مرغ با قیمت ۹۵ یا ۱۰۵ نیز به فروش می رسد. مدیر عامل اتحادیه مرغداران استان گفت: حال سوال ما از دولت این است که قیمت گذاری بر اساس چه شاخص هایی است؟! آیا آنالیز قیمتی وجود داشته است؟!
در حالی که وقتی اتحادیه پیشنهاد قیمتی را می دهد تمامی هزینه های پنهان و آشکار را حساب می کند؛ اما دولت بدون هیچ آنالیز و بررسی و به صورت دستوری قیمت گذاری می کند؛ بعنوان مثال قیمت جوجه یک روزه را با توجه به نوع نژادش از ۱۵/۹۰۰ تا ۱۶/۹۰۰ مصوب کرده است در حالی که اکنون جوجه با قیمت ۲۰ و خردی به فروش می رسد و حدود یک الی دو هفته پیش ما جوجه یک روزه را به قیمت ۳۵ تومان خریدیم. یا در مواردی دیگر؛ دولت قیمت کنجاله سویا را ۱۶/۳۰۰ و ذرت را ۱۱/۳۰۰ اعلام کرده است که هم اکنون با قیمت ۲۰/۹۰۰ به فروش می رسد یعنی بیش از ۴ هزار تومان افزایش قیمت داشته است. علاوه بر افزایش قیمت نرخ دولتی با توجه به تاخیر و نوع کیفیتی که پیشتر اشاره شد مرغداری ها و ما ملزم به خرید کنجاله ذرت و سویا به صورت آزاد و با قیمت گزاف در بازار می شویم. حال شما یک سالن ۱۰ هزارتایی را با این اختلاف قیمت ها در نظر بگیرید و بررسی کنید مرغداران چندین میلیون بیشتر از نرخ مصوب دولت هزینه می کنند؟!
دکتر جافر ادامه داد: وقتی نرخ یک محصول دولتی بالا می رود، ما پیگیری های لازم را می کنیم اما تا زمانی که پاسخی به ما داده شود،چندین ماه زمان می برد و در این مدت نیز با توجه به تورم،قیمت آب،برق،هزینه کارگر و دیگر موارد افزایش خواهند داشت. بنابراین قیمت های مصوب دولت واقعی نیست و دستوری است. غلامحسین جافر با بیان اینکه ما بارها به دولت گفته ایم که عرضه و تقاضا را مشخص کند،گفت: قبلا بارها اتفاق افتاده و حتما شنیده اید که اعلام کردند مرغ ارزان شده است و مردم مرغ بخرند؛ در آن زمان به طور مثال قیمت مصوب مرغ زنده ۵۲ هزار تومان بود و به قیمت ۳۷ یا ۳۸ هزار تومان رسید. آیا در این مواقع که به دلیل تقاضای کم مردم،مرغ ارزان می شود، دولت به اتحادیه مرغداران کمکی می کند که زیان نبینند؟! دکتر جافر در ارتباط با نظارت بر توزیع مرغ و قیمت مرغ در بازار گفت: ما به نظارت تا درب مرغداری ها مطلع هستیم و پس از آن را دیگر در جریان نیستیم. بحث نظارت و بررسی مرغداری ها بدین صورت است که به سراغ مرغداری ها می روند و با توجه به تعداد جوجه و مرغی که هر مرغداری دارد،مقدار گوشت مشخصی باید تحویل دهد و چنانچه از آن مقدار مشخص کمتر تحویل دهد شامل جریمه می شود. وی افزود: در ارتباط با توزیع در بازار، مغازه هایی هستند که با شرکت ها قرارداد دارند و هر شرکتی با توجه به تعداد قرارداد و میزان نیاز شهرستان و منطقه، به تناسب به آنها مرغ می دهد، بنابراین اینکه بعضی از مغازه ها می گویند مرغ نیست یا کم است، درست نیست و این مسئله به کمبود نظارت در بازار بر می گردد. ما انتظار داریم نظارت های قوی تری در بازار اتفاق بیفتد چرا که وقتی گفته می شود مرغ گران است،تمام چشم مردم به سمت ما می آید؛ در حالی که ما به دنبال گران فروشی نیستیم، اما باید سود حداقلی هم داشته باشیم تا بتوانیم در این صنعت بمانیم و اگر نظارت قویتری صورت بگیرد و مرغی که از درب مرغداری ۶۳ خریداری می شود با هر روشی که حساب کنید نهایت باید با قیمت ۸۰ به دست مردم برسد نه ۱۰۰ تومان،پس سوال ما نیز این است که چرا این نظارت اتفاق نمی افتد یا ضعیف اتفاق می افتد؟!  به نظر می آید مشکلات بسیاری  گریبانگیر مرغداری های سطح استان و کشور است که غالب این مشکلات نشات گرفته از عدم تدبیر و درک دقیق دولت از هزینه ها و مشکلات است،امید است دولتمردان با بررسی درست مسائل به رفع این گونه مشکلات کمک نمایند.