دفاع جانانه از امام تمدن ساز


یادداشت |

محمد ديلم کتولي

 

در فحواي برگزاري همايش " نخستين رويداد ملي رسانهاي ما تمدن سازيم " از کتابي جذاب و مفيد رونمايي شد که يادآور تأليفات مرجع در حوزه حقوق و علوم سياسي است. کتاب" کارآمدي حکومت ولايي " تأليف دوست و برادر انديشمندم دکتر حسن بيارجمندي که توسط انتشارات جهاددانشگاهي واحد گلستان چاپ و منتشر شده، بارقه اميد به کتاب و کتابخواني را در دنياي فضاي مجازي، عصر ديجيتال و نسل ايکس زنده نگه مي دارد. 

اينکه در گيراگير حضور اينترنت، فضاي مجازي و عملکرد قدرتمند شبکه هاي اجتماعي و دستگاههاي همراه ، هنوز هستند کساني که دل به تأليف کتاب و نشر آن بسته اند ما را اميدوار مي کند که: هنوز کتاب، تداوم معرفت علمي انسان است و سرانجام به تراکم دانش و بروز دگرگوني تمدني مي انجامد .

نگارنده به واسطه قرابت فکري و مشي سياسي به مولف گرانقدر ابتدا به ايشان خداقوت و دستمريزاد عرض مي کنم و نکاتي را معروض مي دارم:

1 - هرچند کتاب به لحاظ سرفصل و موضوع در حقوق عمومي ( که رشته تحصيلي مؤلف محترم هست و اين کتاب در واقع تفسير قانون اساسي جمهوري اسلامي است)نگاشته شده، اما در بسياري جهات،گريزهايي به علوم ديگر نظير فقه و سياست محض و تاريخ سياسي مي زند که جذابيت آن را صد چندان مي کند.

اما آنچه در روش تحقيق تاکيد شده، تعيين حد و مرز علوم است، بدين جهت عرصه گاهي فراتر رفته و نظير مباحث مربوط به مجادلات شخصيت هاي سياسي در کوران انقلاب اسلامي، يا مباحث تاريخي تقنين قوانين نظام جمهوري اسلامي و يا مسائل مرتبط با علم لغت و ... موضوعات تمام نشده و بحث ها نتيجه گيري نشده رها شده اند.

 2 - هريک از فصل هاي شانزده گانه کتاب، قابليت تبديل به يک عنوان کتاب مستقل و زمينه مطالعاتي وپژوهشي ويژه دارندو انشاءالله پژوهشگران جوان با الگوگيري از اين استاد مجاهد اين راه نوراني را به سرانجام برسانند.

3 - همچنانکه وجود لکه هاي ابر در آسمان لاجوردي، جذابيت و زيبايي و لطافت خودش را دارد وجود برخي اشکالات در امر پژوهش بشرح ايضا، اما کاش دقّت و ظرافت به حدّي خود را بنماياند که اين مقدار هم نباشد:

3/1 - وجود اشکالات ويراستاري ولو اندک، اِشکالي است که به لطافت کار لطمه مي زند نظير تکرار کلمات در يک جمله ( مثل تکرار کلمه نظر و يا عدم و نظائر آن در متن )

3/2  - بردن نام اشخاص، اماکن و... به اشکال متفاوت ( نظير امام، امام خميني، حضرت امام خميني، حضرت امام خميني (ره) ) که بديهي است اگر به شکل واحدي ارائه شود تميز آن براي خواننده آسانتر خواهد بود.

3/3 -قرار ندادن ارجاعات و نقل قول ها در گيومه، پرانتز و عدم تعيين آغاز و پايان آن ضعف تأليف است و مطالعه کننده بويژه مطلع نيست که کجا جمله نقليه پايان يافته است .

3/4 -  قراردادن علامت رفرنس و منبع مطلب درغير حل آن ،گاهي دروسط مطلب مشاهده شده، گاهي پايان که اين هم اِشکال است.

4 - نظر به اين که يکي از ويژگي هاي يک پژوهش مناسب، بي غرض بودن و قضاوت نکردن مؤلف است بنابراين توصيه شده اشخاص و افراد( با هر ميزان عزت و تنفر) در تأليف و پژوهش تحقير بيجا يا تمجيد نشوند. در اين تأليف از اشخاصي با گرايشاتي متفاوت از عقيده نويسنده ياد شده ولي متأسفانه از هيچگونه پسوند و پيشوندي براي آنان بکار برده نشده، که اين نيز ازمصاديق ضعف تأليف است(منتظري، سحابي، يزدي، بازرگان و....)

 5 - نظر به اينکه اين کتاب،مي تواند در يک دسته بندي، جزء کتابهاي مرجع قرار گيرد، هرچه(هم شکلي و هم محتوايي و هم نوع طراحي و ... ) ازمسائل احساسي دورتر باشد جذابيت و استناد به تحقيقات آن بيشتر خواهد شد و مؤلف محترم اين توانايي را دارد تا در عرصه هاي مختلف ديگر جنبه احساسي را بيشتر نشان دهد و اين مجال را براي استدلال و تفحص علمي و پژوهشي ملحوظ و محفوظ نگهدارند.( يکفيه الاشاره ).

 نکته پاياني اينکه اينجانب با اشتياق زايد الوصفي در مدت چند ساعت يکبار کتاب را مطالعه کردم ولي يقينا سيراب نشده و ميل به تکرار ديدن،مطالعه دقيق و برداشت مطالب مفيد از اين ادله محکم و دفاع جانانه از اصل مترقي ولايت فقيه را برخود فرض مي دانم و توصيه مي کنم:

الف) اهل فضل، علم و پژوهش کشور و استان گلستان ( با هرگرايش سياسي و فکري )با خريد و مطالعه و نقد منصفانه اين اثر علمي، راه نوراني و نخبگاني پژوهش و تحقيق را ارج نهاده و سايرين را بر تداوم اين راه تشويق نمايند.

ب) از همکاران رسانه اي و فعالان سياسي استدعا دارم از ادله و براهين اين کتاب در اثبات نظريه مترقي ولايت فقيه که ميراث ماندگار امام راحل عظيم الشأن(ره) و مراجع عظام و پژوهشگران دانشگاه و حوزه است در مناسبت هاي مختلف براي بهره برداري جوانان و نوجوانان دانشجو و طلبه استفاده نمايند.

ج) انشاءالله با تمهيداتي نسخه ديجيتال ( pdf) کتاب در فضاي مجازي نيز منتشر شود.